web

Historie zvonů kostela sv. Jakuba aneb Co je na logu

První zvon pro chrám svatého Jakuba byl ulit v roce 1478 a nesl jméno Vorel. Zvonař, který tento zvon stvořil se jmenoval Prokop Konvář a byl pravděpodobně otcem známějšího kutnohorského zvonaře Ondřeje Ptáčka. V sedmnáctém století byl Vorel dvakrát přelit. Naneštěstí byl později poškozen bleskem.

.

zvon logo pavouk
První zvon byl ulit v roce 1478 a nesl jméno Vorel. Zvonař, který tento zvon stvořil se jmenoval Prokop Konvář a byl pravděpodobně otcem známějšího kutnohorského zvonaře Ondřeje ptáčka. V sedmnáctém století byl Vorel dvakrát přelit. Naneštěstí byl později poškozen bleskem. Zvon po třetí přelil, tentokrát olomoucký zvonař, Olaus Oberg (pravděpodobně pozdějším komolením jména došlo ke změně jména na Mikuláše Oberbergera) a zvon byl přejmenován na Vavřince. Měl zajímavou ozdobu na svém plášti, neboť nesl jména městských radních Kutné Hory.
Zvon pukl v roce 1852 a musel být znovu přelit. Do díla se pustil brněnský zvonař Hiller, ale při vytahování zvonu na věž na jaře roku 1880 se zvon utrhl z lana a rozbil se. Kutnohořanům zbyly jen oči pro pláč a zvon musel být zcelen znovu. Pozůstatků zvonu se ujal opět Hiller a ještě na konci téhož roku byl zvon opět, tentokrát úspěšně, vytažen na věž. Vavřinec vydržel na věži bohužel pouze do roku 1942, kdy byl zrekvírován pro potřeby Říše. Tento zvon nebyl vůbec žádný drobek jeho spodní průměr činil úctyhodných 180 cm a vážil téměř 3500 kg.
Vavřinec na věži nevisel sám, v roce 1771 mu přibyl menší bratříček Jakub. Odlil ho pražský zvonař Jan Jiří Kühner a vážil přibližně 2200 kg. Zvon byl zrekvírován v roce 1916 pro potřeby Rakouska-Uherska. Dalšími menšími zvony byli Václav a Barbora. Oba zvony bohužel potkal stejný osud jako Jakuba.
Na věž byly přesunuty v roce 1942 dva malé zvony z bývalého kostela sv. Bartoloměje a jsou tam dodnes.