web

V kasičkách sbírky Zvon pro Jakuba zazvonil první milión!

Trochu předčasný, ale o to milejší vánoční dárek dostala v adventním čase veřejná sbírka Zvon pro Jakuba, jejímž cílem je shromáždit prostředky na pořízení a vyzdvižení zvonu na věž arciděkanského kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře. Díky štědrosti dárců se podařilo získat na konto sbírky první milión korun. Stav sbírky k dnešnímu dni činí úžasných 1 034 000 korun!

.
Naposledy se nesl hlas zvonu z věže chrámu svatého Jakuba nad údolím Vrchlice v roce 1942. Tehdy byl zvon, zvaný Vavřinec, zrekvírován pro válečné účely. Díky úsilí Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora by se měl nový zvon, tentokrát pojmenovaný Jakub Maria, rozeznít nad Kutnou Horou na podzim příštího rok, tři čtvrtě století poté, co byl umlčen.
Na počátku roku 2016 byla ustavena osmičlenná pracovní skupina, jejímž úkolem je připravit vyhlášení a zajistit hladký průběh veřejné sbírky s cílem shromáždit prostředky na výrobu nového zvonu Jakub Maria a na jeho zavěšení ve věži. Naděje na zdárné dokončení tohoto projektu se opírá o několik skutečností. Jednak pozorujeme zájem široké veřejnosti, zejména obyvatel Kutné Hory, kteří mají silný vztah ke kostelu sv. Jakuba a zajímají se o jeho osud. Ochota řady lidí podílet se na opravě tohoto chrámu se projevila v posledních letech mimo jiné při sbírce na opravu jakubské střechy (projekt Kup břidlici, zachráníš střechu). Důležitým aspektem je i kombinace nadšení a profesionality všech členů pracovní skupiny a intenzivní spolupráce s dalšími odborníky. V neposlední řadě spoléháme také na příspěvky turistů z celého světa, kteří do Kutné Hory přijíždějí a oceňují jak její historické a duchovní bohatství, tak i místní snahu o toto bohatství pečovat a nadále ho rozvíjet,“ přiblížil myšlenku sbírky arciděkan Jan Uhlíř při jejím zahájení na sklonku dubna letošního roku.
Za sedm měsíců se stalo něco, v co patrně nedoufal ani ten největší optimista. K prvnímu prosinci se podařilo, díky štědrosti dárců z Kutné Hory a ze všech koutů republiky, ba dokonce i ze zahraničí, nashromáždit více jak jeden milión korun.
Miliónová hranice byla překročena o uplynulém víkendu, při oslavě pětasedmdesátých narozenin pana Alfreda Strejčka. Pětasedmdesátiletý herec, recitátor a režisér, vybídl gratulanty, aby namísto darů pro něj přispěli na konto sbírky Zvon pro Jakuba. Stalo se, při víkendové oslavě umělcových narozenin přibylo do kasičky ve tvaru zvonu více jak pětatřicet tisíc korun!
„Mám velkou radost, že se nám v tak krátkém čase podařilo shromáždit tak vysokou částku. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se do této aktivity zapojili, ať už finančně, nebo jakýmkoliv jiným způsobem. Jejich seznam je opravdu velmi dlouhý, tak alespoň poděkuji jmenovitě panu Alfredu Strejčkovi, díky jehož krásnému gestu se nám podařilo hranici jednoho miliónu korun překonat,“ vyjádřil svoji vděčnost arciděkan Uhlíř.
První milión na kontě sbírky je samozřejmě významný mezník, sbírka ovšem bude pokračovat dál. Pokud byste měli chuť se dozvědět více o sbírce Zvon pro Jakuba či sami přispět, prohlédněte si webové stránky sbírky. Jednou z možností, jak přispět, je i zakoupení triček či tašek s logem zvonu a dalších propagačních předmětů nebo dárkových poukazů na prohlídku ochozů chrámu svaté Barbory. Veškeré potřebné informace najdete ZDE.
Co říci závěrem? Snad jenom popřát sbírce Zvon pro Jakuba aby se dál dařilo shromažďovat prostředky jako dosud, abychom se na podzim příštího roku mohli po pětasedmdesáti letech znovu zaposlouchat do hlasu zvonu nesoucího se nad Kutnou Horou z věže kostela svatého Jakuba.

Jan Šmok

.