DSCF4201

Zvon Jakub Maria požehnal před Vlašským dvorem Jan Vokál, biskup královéhradecký

Letošní program oslav svátku svatého Jakuba, patrona arciděkanského kostela nesoucího jeho jméno se točil zejména kolem nového zvonu jménem Jakub Maria, jehož hlas bude od října znít ze zvonice zmíněného chrámu. ……………………………………………………..  ………………………………………………………………………………………………………………………

Dopolední program začal v devět hodin mší, o půl jedenácté potom před Vlašským dvorem za vytrvalého deště, který ovšem neodradil stovky diváků, požehnal zvonu Mons. Jan Vokál, biskup královéhradecký. „Raduji se z toho, že se lidé z Kutné Hory, krásného královského města v naší diecézi, dokázali semknout a díky veřejné sbírce po dlouhých letech vrát tento nádherný zvon tam, kam zvon vždy patřil,“ konstatoval s potěšením královéhradecký biskup. Poté se zvon v průvodu vydal na cestu městem ke kostelu svatého Jakuba na povozu taženém čtyřspřežím kladrubských vraníků.
Po slavnostním průvodu městem nastal čas na odpolední program. Obloha se konečně vyjasnila, a tak si mohli lidé naplno užít jazzový koncert místní skupiny Double Guitar Band. Následovalo divadelní představení spolku Studna, který pro malé i velké zahrál pohádku Treperenda. Malí diváci si před i po představení mohli vyrobit vlastní loutky či masky.
A aby se zájemci dozvěděli více o zvonařském řemeslu, konala se od 15.30 hodin přednáška zvonaře Petra Rudolfa Manouška, autora nového zvonu. „Zvon Jakub Maria je jedinečný především uměleckým zdobením akademického sochaře Jaroslava Hylase. A také svou velikostí, dvoutunový zvon je v České republice raritou.“ vysvětlil dědic rodinné zvonařské tradice.

(zdroj: Kutnohorský deník)

F O T O G A L E R I E