zvon-plzen

Výlet za zvony na západ Čech se, navzdory počasí, vydařil, Plzeň nás přivítala s otevřenou náručí

Součástí doprovodných akcí Týdne pro Zvon byl také výlet za plzeňskými zvony. Sobotní ráno 22. října 2016 neslibovalo přívětivý den – sychravo a zima, místy i pár kapek deště. Cesta z parkoviště autobusu na náměstí všechny vyzkoušela, jak jsou připraveni na blížící se zimu.

.
O to příjemnější pak byla návštěva biskupství, kde nás přivítali napečenými dobrotami a horkým čajem a kávou. Setkání s Mons. Tomášem Holubem, plzeňským biskupem bylo vřelé a přátelské, vždyť začínal svou strmou kariéru právě v Kutné Hoře. Hodinka otázek a odpovědí příjemně uběhla a my se vydali naproti na prohlídku plzeňské katedrály sv. Bartoloměje a hlavně věže s novými zvony, které byly pořízeny z veřejné sbírky, vyzdviženy na věž a v lednu loňského roku se poprvé rozezněly nad městem. Provázel nás jeden z členů „zvonového výboru“ a zodpověděl všechny otázky, které nás v souvislosti se zvony zajímaly.
Po prohlídce zvonů, P. Jan Uhlíř odsloužil mši svatou v plzeňské katedrále a místní pan farář Mons. Emil Soukup nás seznámil z historií krásného gotického chrámu.
Na zpáteční cestě jsme ještě navštívili zámek v Lužanech, kde pobýval známý český architekt, stavitel, politik a mecenáš Josef Hlávka. Zde také vznikl projekt založení České akademie pro vědu, slovesnost a umění, a právě Hlávkova finanční účast byla rozhodující (přispěl totiž anonymně 200 000 zlatých). Sám se pak stal i prvním prezidentem akademie.
Obohaceni o příjemně prožitý den a spoustu nových a zajímavých informací jsme se večer navrátili zpět na Hory Kutné. Děkujeme za krásný výlet zejména Monice Trdličkové, která zájezd připravila.

Eva Hnátková, pracovní skupina pro veřejnou sbírku Zvon pro Jakuba

.