dscf2772

Obrazem: Přes dvě stovky závodníků všech věkových kategorií se v Kutné Hoře vydaly na trať Běhu pro Zvon

Běh pro Zvon uspořádala v neděli 16. října Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora. Na tratě dlouhé 7 km, 3,5 km a do dětského závodu od kostela svatého Jakuba k chrámu svaté Barbory a zpět nastoupily více jak dvě stovky závodníků všech vškových kategorií, od předškoláků až po veterány.

.
Zatímco se sportovci potýkali s nástrahami náročné, kopcovité trati, na diváky čekalo vydatné občerstvení, speciální program pro děti či například autogramiáda patrona závodu, českého olympionika Jaroslava Radoně. Reprezentant ČR v rychlostní kanoistice ovšem nebyl pouze pasívním účastníkem, na vlastní kůži si vyzkoušel sedmikilometrovou trať.
„Trať byla super! V přípravě na podzim vždycky běháme přespolní běhy a mohu říct, že ten kutnohorský běh byl dost náročný, ale hlavně výborně zorganizovaný a dobře značený, což nebývá vždycky pravidlem. A navíc Běh pro Zvon pomohl dobré věci. Takže doufám, že se podařilo začít novou tradici, vždyť i to, že se Kutná Hora a okolí rozhýbe je fajn! Opravdu se mi tu moc líbilo!“ nešetřil chválou Jaroslav Radoň a zároveň slíbil, že pokud by se pořádal Běh pro Zvon i příští rok a časový rozvrh mu to umožnil, určitě se do Kutné Hory vrátí a přiveze i pár kamarádů. Jenom pro úplnost dodám, že reprezentační deblkanoista dorazil do cíle jako šestý v čase 28:39:47.
Vítězem hlavní mužské kategorie se stal Kutnohorák Lukáš Havránek, který pro sebe vyrovnaný souboj s Jiřím Zajícem a Michalem Pavlíkem rozhodl v posledním stoupání. Také on trať pochválil a poté vysvětlil, proč se rozhodl Běhu pro Zvon zúčastnit.
„Já jsem si vždycky chtěl zaběhnout Dačického 12, ale přes léto nebývám v Kutné Hoře. Tak jsem si dnes konečně mohl zazávodit na domácí půdě! Ale samozřejmě šlo také o to, podpořit sbírku Zvon pro Jakuba. Navíc náš skautský oddíl s pořádáním dnešního závodu pomáhá,“ připomněl Lukáš své kolegy, bez jejichž významné pomoci by organizace Běhu pro Zvon byla mnohem komplikovanější. A když je řeč o skautech, nesmím zapomenout také na ostatní dobrovolníky, kteří v neděli přispěli ke zdárnému průběhu a skvělé atmosféře sportovního podniku. Ruku k dílu přiložili také Sokolové, s časomírou pomáhal klub Agility Kutná Hora, o prodej triček, tašek, placek a dalších suvenýrů se postarali členové pracovní skupiny pro veřejnou sbírku Zvon pro Jakuba a mnozí další nelitovali úsilí a napekli, navařili a starali se o pohodu závodníků a diváků. Jim všem samozřejmě patří velký dík!
Byť byl mezi závodníky, díky netradičně sportovnímu oděvu, snadno k přehlédnutí, do závodu odstartoval také kutnohorský arciděkan Jan Uhlíř.
„Já jsem hlavně rád, že jsem doběhl. Původně jsem si trochu naivně myslel, že tři a půl kilometru zvládnu bez problémů, ale když jsem si to zkusil, zjistil jsem, že to tak jednoduše nepůjde. Takže jsem měsíc dvakrát týdně trénoval a nakonec jsem dal sedmikilometrovou trať. Musím říct, že jsem nadšený z atmosféry, která tady panuje. Překvapilo mě, kolik lidí běhá, kolik lidí přijalo pozvání se běhu zúčastnit. A jsem rád, že se jak běžci, tak diváci, po závodech zdrželi, popovídali si, občerstvili se a třeba i zakoupili nějaké upomínkové předměty, aby podpořili myšlenku navrácení zvonu na věž kostela svatého Jakuba,“ konstatoval ještě zadýchaně krátce po doběhu duchovní správce kutnohorské farnosti.
Nejen dobře připravená trať a nakonec i vydařené počasí, ale zejména výborná atmosféra v prostoru startu a cíle před kostelem svatého Jakuba nadchla všechny přítomné. Nevzpomenu si, kdy jsem viděl pohromadě tolik usmívajících se Kutnohoráků, ale nějakou dobu už to bude. Zejména proto také již při předávání cen zaznělo přání pořadatelů nezůstat u jediného závodu a v započaté tradici pokračovat. Držme palce, ať se to podaří!

Jan Šmok

Fotogalerie

.
Pořadí prvních tří závodníků v jednotlivých kategoriích

Děti předškolní s doprovodem: Sára Slavotínková 5:42, Šimon Valko 5:49, Zuzana Grenarová 6:28

Děti 1. stupeň s doprovodem: Julie Kotrbová 4:08, Stanislav Křída 4:22, Adéla Chocholová 4:40

Juniorky 3,5 km: Inka Zahradníková 15:46.99, Amálie Lavická 22:50.30, Agáta Šimůnková 22:56.05

Junioři 3,5 km: Jakub Müller 15:58.16, Kryštof Slavotínek 16:22.45, Martin Slavotínek 17:24.38

Ženy 3,5 km: Martina Fabiánová 17:40.36, Tereza Votrubová 19:59.83, Radka Bulánková 21:32.16

Ženy 7 km: Anežka Karelová 37:28.10, Magdalena Válková 37:38.64, Radka Karelová 37:49.55

Muži 3,5 km: Josef Hylský 14:57.35, Karel Popel 17:40.94, Jan Radoměřský 18:28.62

Muži 7 km: Lukáš Havránek 26:59.27, Jiří Zajíc 27:03.48, Michal Pavlík 27:14.19

Kompletní výsledkovou listinu najdete ZDE.

.